BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, December 14, 2009

Tart..

Resepi tat telur :

bahan pastri
125gm butter
60gm gula castor
1 biji kuning telur
250gm tepung gandum/superfine flour
secubit garam
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu besar air

filling-inti telur:
1 cawan susu cair - dutch lady
4 biji telur - gred A
1 cawan gula castor
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanila
sedikit pewarna kuning

cara2 membuatnya:
1. satukan butter,gula castor,garam n esen vanila.. pukul hingga kembang.
2. masukan telur n pukul lagi hingga sebati.
3. pastu.. masukkan tepung n gaul hingga menjadi doh yg lembut. kalau agak kering, tambahkan air n
uli semula. ~ time ni kena guna tangan.. pastikan tgn anda bersih.. :)
4. untuk filling.. campurkan semua bahan2 n gaul hingga sebati.
5. bulatkan doh sebesar ibu jari n tekan ke dlm acuan tat.. bakar selama 5-10 minit, suhu 170'c.
(bergantung pd oven.. api kena jaga)
6. pastu.. masukkan filling ke dlm tat yg dibakar tadi.. bakar semula sampai masak.

untuk cheese tart.. pastri dia sama jugak mcm kat atas tuu.. just filling jer lain..
inti krim keju:
250gm krim keju philadelpia
50gm butter
70gm gula castor
1 biji telur
1/2 cawan blueberry pie filling
cara membuatnya:
1. pukul krim keju n butter hingga kembang n gebu.
2. masukkan telur n pukul hingga sebati.
3. blueberry tu.. letak time nak bakar.


p/s - madam.. gOOd luck for u!!!! hee4..

Resepi ni fron auntie tinie..hehe.. First time bt tat telur xjadi langsung coz ummi buat try n error je.. Tak ikut resepi yg betul.. Maka jadila tat telur yg layak duk dlm tong sampah..hee.. Tapi xbuang pun..makan je.. Bazir je nanti.. Kan tu amalan syaitan..hee.. Papehal.. Thanx to makcik.. Terer sungguh makcik ye.. Kek lapis sarawak tak sampai2 lagi ni ape cter?! ;)

2 comments:

Mus'ab Si Jahil~ said...

nyam2...bestnye
tp, xde gambar ke?..hehe

one of my fav ^_^

Musafir Kasih said...

hehe..gambar?
ada tp xupload jer..coz update guna hp..lambat lah nk upload gambar..hehe..
wa..nanti boleh dtg rumah ye..makan tat :D